U PRELOGU ODRŽANA RADIONICA O FLORI I FAUNI DRAVSKIH SPRUDOVA

U PRELOGU ODRŽANA RADIONICA O FLORI I FAUNI DRAVSKIH SPRUDOVA

U utorak, 11. listopada 2022. godine u Sportsko-rekreacijskoj zoni Prelog održana je radionica o flori i fauni dravskih sprudova na kojoj je sudjelovalo dvadesetak učenika Srednje škole Prelog, a vodio ju je Mišo Rašan, iskusni nastavnik biologije i kemije.

U prvom dijelu radionice učenicima je predstavio biljke i životinje koje se može pronaći na dravskim otocima, a učenici su pritom naučili razliku između flore i vegetacije, što znači da je neka vrsta dominantna na nekom području, o važnosti raznolikosti vrsta na nekom staništu te invazivnim vrstama koje prijete rijeci Dravi i njezinim sprudovima.

Prvi dio radionice završio je grupnim radom gdje su učenici odabrali teme te ih obradili na istraživački način. Nakon ukusnog ručka, uslijedio je terenski dio radionice, odnosno grupa se otisnula na dravske sprudove i otoke te tamo naišla na niz biljnih i životinjskih vrsta – trsku, nekoliko vrsta vrbe, hrast lužnjak, topolu, crnu johu, bodljastu tikvicu, različite vrste kukaca te dvadesetak vrsta ptica.

Ovo je bila posljednja od pet radionica o lokalnoj flori i fauni koje su organizirali Grad Prelog i Marina Prelog d.o.o. Tema prve radionice bili su beskralježnjaci koji se skrivaju u sedimentu rijeke Drave, druge skakavci, a treće i četvrte ptice našeg kraja. Osim Miše Rašana, radionice je vodio i Luka Hercigonja, fotograf prirode i član udruge BIOM, a na svakoj je radionici sudjelovalo dvadesetak učenika iz osnovnih i srednjih škola.  

Galerija

flora i fauna 1
flora i fauna 2
flora i fauna 3
flora i fauna 4
flora i fauna 5
flora i fauna 6
flora i fauna 7
flora i fauna 8
flora i fauna 9
flora i fauna 10

Prekogranična regija - gdje rijeke spajaju, a ne razdvajaju