U PRELOGU ODRŽANA RADIONICA O PTICAMA ZIMOVALICAMA

U PRELOGU ODRŽANA RADIONICA O PTICAMA ZIMOVALICAMA

U subotu, 1. listopada 2022. godine u Sportsko-rekreacijskoj zoni Prelog održana je četvrta radionica posvećena lokalnoj flori i fauni. Radionicu je vodio Luka Hercigonja, fotograf prirode i član udruge BIOM, a sudjelovalo je dvadesetak učenika osnovnoškolske i srednjoškolske dobi.

U teorijskom dijelu radionice učenicima je pružen kratki uvod u ptice, upoznati su s jezerom kao staništem, predstavljeni su im načini na koje se ptice mogu proučavati (promatranje, zimsko brojanje, prstenovanje, fotografiranje itd.) te su im uz pomoć videoprezentacije predstavljene najčešće vrste ptica zimovalica koje zimuju na tom području ili ga prelijeću u vrijeme migracija. Teorijski dio završen je kvizom u kojem su učenici primijenili naučeno znanje o pticama, a zbog mnogih duhovitih odgovora kviz se pokazao najdinamičnijih dijelom radionice.

Nakon ručka i kratkog odmora uslijedio je praktični dio radionice koji se sastojao od vožnje čamcem po jezeru te između sprudova i promatranja ptica dalekozorom. Izrazito visoki vodostaj omogućio je plovidbu i skrovitijim rukavcima kojima se inače ne bi moglo proći. Pod vodstvom Luke Hercigonje učenici su opazili 19 vrsta ptica, od kojih 9 zimovalica – crvenokljuni labud (Cygnus olor), divlja patka (Anas platyrhynchos), mali gnjurac (Tachybaptus ruficollis), liska (Fulica atra), mali vranac (Microcarbo pygmaeus), veliki vranac (Phalacrocorax carbo), siva čaplja (Ardea cinerea), velika bijela čaplja (Ardea alba) te vodomar (Alcedo atthis).

Od ostale flore i faune učenici su primijetili izrazito bujne trščake i obalnu vegetaciju, nastambu dabra, a na djelu su uhvatili i bodljastu tikvicu (Echinocystis lobata), izrazito agresivnu i invazivnu vrstu biljke penjačice koja svojim puzanjem polako obrasta i guši ostatak flore – često i čitava stabla – čime predstavlja značajnu prijetnju zavičajnoj vegetaciji.

Događaj su organizirali Grad Prelog i Marina Prelog d.o.o. Preostala je još jedna radionica koja će biti posvećena flori i fauni dravskih sprudova, a vodit će ju Mišo Rašan, iskusni nastavnik biologije i kemije iz Srednje škole Prelog.


Galerija

zimovalice 1
zimovalice 2
zimovalice 3
zimovalice 4
zimovalice 5
zimovalice 6
zimovalice 7
zimovalice 8
zimovalice 9

Prekogranična regija - gdje rijeke spajaju, a ne razdvajaju