A TELELŐ MADARAKRÓL SZÓLÓ FOGLALKOZÁS KERÜLT MEGRENDEZÉSRE PRELOG VÁROSÁBAN

A TELELŐ MADARAKRÓL SZÓLÓ FOGLALKOZÁS KERÜLT MEGRENDEZÉSRE PRELOG VÁROSÁBAN

A Prelogi Sport és Rekreációs Zónában 2022. október 1-én a negyedik helyi állat és-növényvilággal foglalkozó foglalkozás került megtartásra. A foglalkozást Hercigonja Luka természetfotós és a BIOM egyesület tagja vezette. A foglalkozáson húsz általános és középiskolás tanuló vett részt.

A foglalkozás elméleti részében a tanulók részére rövid madarakról szóló bemutatás került megtartásra illetve tó mint élőhely került bemutatásra. Bemutatásra kerültek a madarak tanulmányozási módjai (megfigyelés, téli számlálás, gyűrűzés, fotózás, stb.) illetve video prezentációval a környéken telelő, vagy vonulások során átrepülő leggyakoribb telelő madárfajokat is megismerhetik a résztvevők. Az elméleti rész egy vetélkedővel zárult, melyben a tanulók a madarakról tanult ismereteket alkalmazták, a sok humoros válasznak köszönhetően a vetélkedő a foglalkozás legdinamikusabb részének bizonyult.

Az ebéd és rövid pihenő után következett a foglalkozás gyakorlati része, mely a tavon a zátonyok közötti csónakázásból, valamint távcsőn keresztüli madarak megfigyeléséből ált. A rendkívül magas vízállás lehetővé tette az eldugottabb, egyébként járhatatlan holtágakon való hajózást. Hercigonja Luka vezetésével 19 madárfajt figyeltek meg a tanulók, ebből 9 telelő madarat – bütykös hattyú (Cygnus olor), vadkacsa (Anas platyrhynchos), kis vöcsök (Tachybaptus ruficollis), szárcsa (Fulica atra), kormorán (Microcarbo pygmaeus, nagy kárókatona (Phalacrocorax carbo), szürke gém (Ardea cinerea), nagy kócsag (Ardea alba), jégmadár (Alcedo atthis).

A többi növény- és állatvilág közül a tanulók megfigyelték a rendkívül buja nádast és a part menti növényzetet, a hódok élőhelyét és élőben láthatták a süntököt (Echinocystis lobata) egy rendkívül agresszív és invazív kúszónövényfajt, amely kúszásával lassan benövi és megfojtja a növényvilág többi részét- gyakran egész fákat- amely jelentős veszélyt jelent az őshonos növényzetre. Az esemény Prelog városának és a Marina Prelog d.o.o. szervezésében került megtartásra.

Még egy foglalkozás kerül megvalósításra melynek témája a drávai zátonyok növény és-állatvilága lesz, a foglalkozás vezetője Rašan Mišo lesz, aki a Prelogi Középiskola kiváló tapasztalatokkal rendelkező biológia és kémia tanára.

Képtár

zimovalice 1
zimovalice 2
zimovalice 3
zimovalice 4
zimovalice 5
zimovalice 6
zimovalice 7
zimovalice 8
zimovalice 9

Egy határon átnyúló régió, ahol a folyók összekötnek, nem elválasztanak