PRELOGON MADARAKRÓL SZÓLÓ FOGLALKOZÁS KERÜLT MEGTARTÁSRA

PRELOGON MADARAKRÓL SZÓLÓ FOGLALKOZÁS KERÜLT MEGTARTÁSRA

2022. június 18-án, szombaton húsz általános és középiskolás tanuló vett részt a Dráva folyó madarairól szóló foglalozáson, amelyet a Prelogi Sport- és Rekreációs Zónában tartottak. A foglalkozást Luka Hercigonja természetfotós és a BIOM egyesület tagja vezette. A foglalkozás első, elméleti részében a Dubravai-tavon megfigyelhető számos madárfajról beszélt és arról, hogy miként tudjuk megkülönböztetni és meghatározni őket egymástól. A műhelymunka második, gyakorlati részében az érdeklődő tanulók a tó körüli helyszíneken jártak, hogy minél több olyan madarat megfigyeljenek és meghatározhassanak, amelyekről az előadáson hallottak. Luka Hercigonja vezetésével 22 fajta madarat figyelhetek meg melyek közül fontos kiemelni a következőket:

Kaukk (Cuculus canorus), küszvágó csér (Sterna hirundo), fehér kis kócsag (Egretta garzetta), Függőcinege (Remiz pendulinus), nádirigó (Acrocephalus arundinaceus), kormos billegető (Motacilla alba), a parton bújkált egy bakcsó (Nycticorax nycticorax) is. A madarak mellett a szitakötők jelentős populációját is megfigyelték, különösen a nagy császárt (Anax imperator).

Ez volt a harmadik az öt tervezett, helyi növény- és állatvilágról szóló foglalkozás közül, amelyet Prelog városa szervezett a Marina Prelog d.o.o.-val együttműködésben. Az előző két foglalkozást Mišo Rašan, a prelogi középiskola tapasztalt biológia-kémia tanára vezette, a témák pedig a Dráva üledékében megbúvó makrogerinctelenek és a szöcskék voltak.

Képtár

ptice 1
ptice 2
ptice 3
ptice 4
ptice 5
ptice 6

Egy határon átnyúló régió, ahol a folyók összekötnek, nem elválasztanak